Wat is oedeem en hoe ga je ermee om?

zit-sta-bureau

Oedeem is een soort vochtophoping in een bepaald deel van je lichaam. vaak komt dit voor in in de voeten, enkels of knie. hoewel het echter ook voorkomen in de buik of de longen. normaal gesproken wordt overtollig vocht uit de lichaamsdelen afgevoerd via de aderen. Als er problemen spelen binnen de bloedsomloop kan er vocht blijven zitten, wat zorgt voor vochtophopingen, oftewel oedeem. Belangrijk bij oedeem is dat je niet stil blijft zitten en minstens 30 minuten per dag in beweging bent en zorgt dat het bloed goed door je lichaam kan stromen. Je kan bijvoorbeeld denken aan het aanschaffen van een zit sta bureau of een zit sta bureau elektrisch om te zorgen dat je niet de hele dag zit maar ook af en toe even staat om het bloed optimaal te laten doorlopen.

Wat zijn oorzaken van oedeem?

Oedeem komt meestal door een zwelling in de voeten of enkels. waarschijnlijk zitten hierdoor je schoenen niet meer lekker. Je kunt oedeem onderscheiden van voeten die simpelweg zijn opgezet door even stevig op de zwelling te drukken. Wanneer er een deukje ontstaat, houd je vocht vast. Er kunnen ook andere symptomen optreden bij oedeem:

Het lichaam houdt meer vocht vast, waardoor je in een paar dagen tijd soms wel twee kilo kunt aankomen. Als je oedeem in de longen heeft, krijg je vaak  last van hoesten en kortademigheid. Ook kun je sneller vermoeid raken. Als je s’ nachts plat op je  rug ligt en dan kortademig wordt, kan dit een teken zijn van oedeem in de longen.

Hoe ga ik om met oedeem?

Zoals hierboven eerder gezegd kan oedeem verschillende redenen hebben. Om oedeem te kunnen behandelen, moet je eerst duidelijk krijgen wat de vochtophoping veroorzaakt. Dit kan je bij je huisarts laten uitzoeken. Wel kan als algemeen advies bij oedeem worden gesteld dat je er goed aan doet om minder zout te eten. Zout houdt namelijk vocht vast en verhoogt de bloeddruk.